hr | en

Varaždinski komorni orkestar - Polarna svjetlost

Objavljeno: 2007-04-12

U nedjelju, 15. travnja u 19.30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin koncert pod nazivom Aurora Borealis (Polarna svjetlost) održat će Varaždinski komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom Maria Korunića


IV koncert u XIII sezoni
Aurora Borealis (Polarna svjetlost)Program:
Edvard Grieg (NOR): Holberg suita op. 40
Praelude - Allegro vivace
Sarabande - Tempo andante
Gavotte - Allegretto
Air - Andante religioso
Rigaudon - Allegro con brio


Nenad Firšt (SLO-HR): Pogledi za godala (1997)
- prva izvedba u Hrvatskoj


Jean Sibelius (FIN): Suita za violinu i gudače op. 117
Seoski krajolik - Allegretto
Večer u proljeće - Andantino
U ljeto - Vivace- pauza -


Kurt Atterberg (ŠVE) Suita za violinu, violu i gudački orkestar
Preludij - Adagio
Pantomima - Moderato
Vizija - Allegro moderato

Solo: Milan Čunko, viola


Carl Nielsen (DAN) Mala suita op. 1
Preludij - Andante con moto
Intermezzo - Allegro moderato
Finale - Andante con moto

Solist i umjetnički voditelj:
Mario Korunić, violinaViolinist Mario Korunić, rođen godine 1964. u Zagrebu, potječe iz glazbeničke obitelji. Jutrima ga je budio zvuk Bachovih suita ili beskonačnih klavirskih ljestvica i etida iz dnevnog boravka, gdje se ponekad subotom navečer sastajao kvartet "Tkalčić" u kojem je njegov otac svirao violončelo. Prvi je nastup imao već u 8. godini života. Bogati glazbeni život Zagreba i kvalitetno glazbeno i opće obrazovanje, pridonijeli su profilu glazbenika koji je tijekom školovanja i studija održao mnogobrojne koncerte diljem Hrvatske i s velikim uspjehom sudjelovao u svim značajnim republičkim i međunarodnim natjecanjima mladih glazbenika. Godine 1981. počeo je studirati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dvije godine kasnije dobio stipendiju za studij na prestižnom Glazbenom konzervatoriju u Kijevu. U to je doba sudjelovao na Trećem međunarodnom violinističkom natjecanju "Vaclav Huml" u Zagrebu i bio prvi hrvatski finalist u povijesti toga natjecanja koje se održava svake četiri godine. Kasnija mnogobrojna usavršavanja kod značajnih violinskih pedagoga (Henrik Szeryng i Yfrah Neaman) mladom su glazbeniku otkrile raznovrsne tajne "muzičke kuhinje". Nakon što je tri godine djelovao kao koncertni majstor opernih orkestara u Zagrebu i Mariboru, godine 1990. zajedno sa suprugom, pijanisticom Anom Šilovom (inače čestom glazbenom suradnicom na recitalima) odlazi u München, te u Münchenskom komornom orkestru preuzima mjesto vođe dionice drugih violina. Godine 1991. osvojio je nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju "Rodolfo Lipizer" u Italiji.
Susreti i suradnja s najznačajnijim svjetskim solistima i skladateljima današnjice obilježavaju umjetnički krug djelovanja Marija Korunića. Nastupa redovito kao solist na recitalima i uz orkestre, stalni je član gudačkog kvarteta "Wanderer", a široki ga glazbeni interesi vode preko granica strogo klasičnih glazbenih idioma. Često praizvodi suvremene skladbe i koketira s raznim vrstama etno i jazz stilova. Utemeljio je grupu pod nazivom "Gitanes Blondes" koja je sve viđeniji gost raznih svjetskih festivala etno glazbe.

opširnije

Nazad