hr | en

Večer lirike za glas i gitaru – Katja Markotić i Saša Dejanović

Objavljeno: 2018-04-17

U utorak, 17. travnja 2018. u 20 sati u Austrijskom kulturnom forumu koncert će održati mezzosopranistica Katja Markotić i gitarist Saša Dejanović. Ovaj glazbeni dvojac vrsnih i iskusnih umjetnika iznikao je ponajprije vodeći se težnjom za izvođenjem djela skladatelja koji su u svoje doba bili proslavljeni na europskim i svjetskim koncertnim podijima kao veliki majstori gitare. Koncertom se ujedno obilježava 145. obljetnica smrti skladatelja i majstora gitare Ivana Padovca.


  

KATJA MARKOTIĆ, mezzosopran
SAŠA DEJANOVIĆ, gitara

Ivan PADOVEC
Iz zbirke za glas i gitaru op.74
Erstes Abendlied - (Gustav Lilly)
An…- (Gustav Lilly)
Lahku noć - (Petar Preradović)
Frühlingsgruß op.69 - (Gustav Lilly)

Fernando SOR
Introdukcija i varijacije op.9
na Mozartovu temu
„O cara armonia“- Čarobna frula

W.A. MOZART / F. SOR
Das Veilchen KV 476
„Vedrai, carino“ - Don Giovanni

Reiner BICHOF
Tronco - Rama - Hojas (2007.)
(Skladbe posvećene S. Dejanoviću)

Franz SCHUBERT
Ständchen
(obradio S. Dejanović)

Mauro GIULIANI
Iz zbirke “Sei Cavatine” op.39
Par che di giubilo br.1
Alle mie tante lagrime br.3

Dionisio AQUADO
Fandando variado op.19


Manuel M. PONCE
Canciones populares
Adiós mi bien, adiós
Lejos de ti
Espera
(obradio S. Dejanović)

 

Katja Markotić, mezzosopran - studij solo pjevanja i Lied interpretacije završila je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Kammersängrin Ire Malaniuk a potom se usavršavala kod prof. F. X. Lukasowskog u Beču. Kao koncertna pjevačica jednako uspješno stilski interpretira djela u rasponu od barokne do suvremene glazbe. Posebno mjesto u njezinu bavljenju vokalnom umjetnošću zasigurno pripada i ustrajnom zalaganju na oživljavanju manje poznate i zapostavljene vokalne baštine.Tako je do sada javno predstavila a za potrebe radija i televizije snimila brojne opuse I. Lukačića, D. Pejačević, F. Livadića, J.Š. Slavenskog, A. Vidakovića, Ivana Padovca i F.
Krežme. Osim hrvatskih autora na repertoaru Katje Markotić nalaze se i naslovi najistaknutijih predstavnika europske vokalne lirike (Schubert, Brahms, Schumann, Mendelssohn, Liszt, Strauss, Mahler, Rahmanjinov, Čajkovski, Respighi i dr.). Sudjelovala je na svim značajnim domačim festivalima a kao vokalna solistica nastupala je uz Zagrebačke soliste, Zagrebački kvartet, Zagrebački komorni orkestar, Quartetto d'archi
di Venezia, ansambl “I Solisti di Milano”, Hrvatski komorni orkestar, Korejski komorni orkestar (Soeul), Deutsches Kammerorchester (Frankfurt), komorni orkestar “L'offerta musicale” (Venecija), Simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem Christiana Ewalda prvom izvedbom pjesama A. Zemlinskog, Dubrovački simfonijski orkestar, Ljubljanske simfoničare i orkestar HNK Splita u izvedbi 2. Mahlerove simfonije pod ravnanjem N. Bareze. Katja Markotić često je prisutna i na inozemnim podijima, (Austrija, Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Italija, Francuska, Španjolska, Belgija i Velika Britanija). Zapažen uspjeh postigla je cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu “Cervantino” XXX u Mexicu, sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City). Od 1996. godine umjetnička je ravnateljica Ljetnog festivala Rovinj.


Saša Dejanović, započinje svoju naobrazbu u nižoj muzičkoj u Banjaluci. 1974. Potom nastavlja u srednjoj glazbenoj školi u Sarajevu te u Zagrebu kod prof. Istvana Römera. Studij gitare upisuje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Darka Petrinjaka. Osvojivši više značajnih nagrada prije dobi od devetnaest godina, 1986. postaje stipendist Fonda za mlade glazbenike Koncertne direkcije Zagreb, koji je utemeljen na inicijativu Ive Pogorelića, te se usavršava na “Academia Internazionale Superiore di Musica” u Italiji kod prof. Angela Gilardina. Studij završava u Engleskoj na “Royal College of Music” u Londonu. Nastupao je u značajnim koncertnim dvoranama, poput Teatro Monumental (Madrid), Auditorio de Ferias (Valladolid), Auditorio “Alfredo Kraus” (Las Palmas de Gran Canaria), Teatro Colon (Buenosaires), Al te Oper am Rhein (Düsseldorf), Philharmonie (Karlsruhe), Kursaal (Wiesbaden), Vatroslav Lisinski, Hrvatski glazbeni zavod, muzej Mimara (Zagreb), Jean Renoir (Pariz), Kitara (Sapporo), i brojnim drugim dvoranama. Često je prisutan na gitarskim festivalima u Austriji, Češkoj, Poljskoj, Rusiji, Izraelu, Meksiku, Tajlandu, Kini, Južnoj Koreji, Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu, Argentini, Uruguayu i Čileu. Snimio je nekoliko nosača zvuka te veliki broj televizijskih i radio emisija u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj i Hrvatskoj. U Kölnu je publiciran i njegov najnoviji CD s transkripcijama za gitaru kompletnih djela za lutnju J.S. Bacha. Djeluje kao samostalni umjetnik, a trenutačno živi i radi u Vrsaru gdje već 15. godinu vodi gitarski festival “More i gitare”.
 

Nazad