hr | en

Viktoriji Čop Nagrada Stjepan Šulek za skladateljsko djelo

Objavljeno: 2008-01-14

U srijedu, 16. siječnja u 12 sati u Hrvatskom društvu skladatelja mladoj skladateljici Viktoriji Čop bit će dodijeljena Nagrada Stjepan Šulek za skladateljsko djelo u 2007. godini. Nagradu Fonda Šulek dobila je za skladbu Adieu za simfonijski orkestar.


Viktorija Čop (Zagreb, 1979.) djeluje kao samostalni umjetnik (akademski skladatelj) u Zagrebu od siječnja 2006. godine.
Iako pripada najmlađoj generaciji hrvatskih suvremenih skladatelja, u opusu bilježi dvadesetpet skladbi za orkestre, komorne ansamble i sastave, te elektroniku. Svi njeni radovi su izvođeni u javnim koncertnim prostorima u Hrvatskoj i inozemstvu, a zastupljena je i na najvećim festivalima glazbe (Muzički Biennale zagreb, Međunarodna tribina u Puli). Neke od skladbi su vrlo zapažene te emitirane u radio emisijama Putevi hrvatske glazbe (HR3) te televizijskom programu HRT-a.
Neke su skladbe realizirane kao veliki projekti: U godini 2001-2002, surađivala je sa kazališnom grupom "Penso+", na realizaciji elektronske glazbe u njihovom projektu Gamma rays. Sljedeće godine priključila se u projekt -"Electro-shocks" Dubrovnik 2003, zajedno sa svojim suprugom, Vjekoslavom Nježićem koji je za tu prigodu realizirao video projekciju na njenu glazbu. Predstava Gamma rays je i dalje zapažena te je doživjela više izvedbi (2001. na SKAZ-u - Smotra kazališnih amatera Zagreb, u svibnju 2001., na SKAH -Smotra kazališnih amatera Hrvatske, na Visu, 2001.na Teatarfestu u Sarajevu, u Muzej Rupeu Dubrovniku 2003. te, 2004. na – Festivalu alternativnog kazališnog izražaja - FAKI, Zagreb).

Diplomirala je studij kompozicije 2003. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Brkanovića, a 2005. godine završila je magisterijski studij iz kompozicije na Faculty of Music u Utrechtu u Nizozemskoj (Hoog School voor de Kunsten Utrecht). Iz dosadašnjeg usavršavanja u Nizozemskoj ističe sudjelovanje na projektima:
E- Live koncert održan u De Nikolaikerk u Utrechtu (Crkva Sv. Nikole); narudžbe kompozicije za festival suvremene glazbe De Suite Muziek Week (svjetska premijera u Ijsbreker muziekcentrum Amsterdam) te skladbe Imagine za orkestar flauta i klavir (Orchestre de Flutes Francais premijerno ju je izveo u Salle Cortot u Parizu te na Muzičkom biennalu 2005. u Zagrebu a zatim više puta na gostovanju u Hrvatskoj 2005.) Realizirala je također suradnju sa dirigentom Otto Tauskom (bivši asisitent-dirigent Valerija Gergijeva, a sada šef dirigent Holland Symfonia), te samostalan autorski koncert održan 10.05. 2005. u velikoj dvorani Zgrade za umjetnost i znanost (J. M. Fentener van Vlissingen Zaal), u Utrechtu.

Nadalje, skladba Mozaik (za obou i klavir) se priprema za tisak, kod nizozemske izdavačke kuće Donemus, MuziekGroep Nederlad, a orkestralna kompozicija Adieu premijerno je izvedena u revidiranoj verziji iz 2007. godine na ovogodišnjem Muzičkom Biennalu u Velikoj dvorani V. Lisinskog (Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Nikša Bareza).

Od natjecanja i nagrada ističe priznanje sa glasovirskog natjecanja u Moncalieriu - Italija (1997.) te :
• 1. nagradu za kompoziciju - Europski dom u Zagrebu (1998.)
• 1. nagradu za kompoziciju - Europski dom u Zagrebu (1999.)
• 1. nagradu za kompoziciju - Bonn (1998.)
• 1. nagradu za kompoziciju - Strassbourg (1999.)
• 3. nagradu za kompozicije «Out of mind» za solo flautu i «Per quatro mani» za bas klarinet i klavr – Reichenau, (2001.)
• Rektorovu nagradu za orkestralnu skladbu «Sjene potonulih boja», praizvedenu 13. lipnja 2003. u Koncertnoj dvorani V. Lisinskog. (2003.) – Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Klausa Arpa.
• Nagradu Ministarstva kulture za poticanje Hrvatskog glazbenog stvaralaštava, za 2005. i 2007. godinu


U razdoblju od 1999. do 2004., bila je stipendist zagrebačke županije, a za akademsku godinu 2004-2005, nagrađena je HUYGENS stipendijom (koju dodjeljuje nuffic – Nizozemska organizacija za internacionalnu suradnju u visokom školstvu).
Viktorija Čop je redovni član Hrvatskog Društva Skladatelja od 2003. godine.

Nazad