hr | en

Virtuoso u Lipiku

Objavljeno: 2007-05-25

U subotu, 26.5.2007. ciklus koncerata studenata zagrebačke Muzičke akademije – Virtuoso – održava treći koncert u Lipiku, u Multikulturalnom centru s početkom u 20 sati.


Nakon završene sezone u Zagrebu, Velikoj Gorici i Samoboru, Virtuoso je za koncert u Lipiku pripremio poseban program, sastavljen prvenstveno od najuspješnijih točaka protekle sezone, kao zahvalu organizatorima i publici u Lipiku za izvanredno veliko zanimanje iskazano za prethodno održane koncerte. Istovremeno, taj koncert je i nastavak akcije nabave novog klavira neophodnog da se u narednoj sezoni koncerti ciklusa Virtuoso mogu redovito održavati i u Lipiku.

 

Program

N. RIMSKI-KORSAKOV:     FANTAZIJA iz opere Zlatni pjetlić
Marco GRAZIANI, violina
Tamara GAL, klavir

Ryo NODA:    MAÏ               
Ivor RELJIĆ, saksofon

B. BERSA:     BALADA           
Zeljka CAPARIN, klavir   

J. TKALČIĆ:     HAJD U KOLO           
Petra KUŠAN, violoncelo
Davor ŽLIČAR, klavir

* * * * *

G. VERDI:    DI DUE FIGLI VIVEA PADRE BEATO
            Arija Ferranda iz 1. čina opere Trubadur
Marko MIMICA, bas
Matea LEKO, klavir

B. PAPANDOPULO:    HRVATSKI TANAC              
C.M. WEBER:    PERPETUUM MOBILE       
F. CHOPIN:    ETIDA u C-duru, op. 10/12
Bartolomej STANKOVIĆ, klavir

F. CHOPIN:    (1) BALADA u g-molu, op. 23
F. LISZT:    12 MADJARSKA RAPSODIJA
Aljosa JURINIĆ, klavir

Marco Graziani (Rijeka, 1988) student 2. godine violine u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, najuspješniji je mladi hrvatski glazbenik u 2006. godini po izboru Zagrebačke filharmonije, te najuspješniji mladi hrvatski violinist u posljednje dvije godine po izboru stručne komisije Fonda Stjepan Šulek (2007). Osvojio je mnoge prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupao je u Austriji, Sloveniji, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj i Japanu te nizu hrvatskih gradova. Pored ostalog, u zagrebačkoj palači Lisinski je nastupio i kao solist uz orkestar (2006), a i kao solist (2004) svirajuči na čuvenoj Guarnerijevoj violini King.

Tamara GAL (Zagreb, 1989) studira 1. godinu klavir u klasi prof. Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Još kao učenica prof. Gordane Cepike na Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski postizala je uspjehe na natjecanjima, a nastupala je, pored ostalog, i u KD Lisinski.

Ivor RELJIĆ (Zagreb, 1986) studira 3. godinu saksofon u klasi prof. Dragana Sremca na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stjecao je u Samoboru u GŠ Ferdo Livadić u klasi prof. Gorana Merčepa. Dobitnik je pet prvih nagrada na državnim natjecanjima studenata i učenika glazbe te niza nagrada s međunarodnih natjecanja. Usavršavao se na brojnim seminarima najistaknutijih saksofonista današnjice. Stipendist je Zagrebačke županije.

Željka CAPARIN (Zagreb, 1985) završila je srednju glazbenu školu u Bjelovaru (prof. Verica Plestić) a sada je studentica 4. godine klavira u klasi prof. Ljubomira Gašparovića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnica je više nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima mladih pijanista. U lipnju 2006. nastupila je kao solist uz Zagrebačku filharmoniju izvodeći Beethovenov 4. Koncert za klavir i orkestar. Sada priprema diplomski koncert, koji će održati 28. lipnja 2007. u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Petra KUŠAN (Zagreb, 1988) studentica 3. godine violončela u klasi prof. Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu osvojila je 2. nagradu i nagradu za najbolju izvedbu zadane skladbe za violončelo na 41. međunarodnom radijskom natjecanju mladih glazbenika Concertino Praga održanom u veljači ove godine. Time je zaslužila nastup na svečanom koncertu u Pragu, u lipnju 2007, koji će biti emitiran u izravnom radio prijenosu, te na Festivalu Concertino Praga.

Davor ŽLIČAR (Čakovec, 1984) student 4. godine u klasi prof. Pavice Gvozdić, glazbom se počeo baviti kao amater, sam istražujući na synthesizeru, a ozbiljno glazbeno školovanje započinje u 11-toj godini u čakovačkoj glazbenoj školi u klasi prof. Nade Varga. Na državnom natjecanju mladih pijanista 2003. godine osvojio je drugu nagradu.

Marko MIMICA (Split, 1987) student 2. godine solo-pjevanja u klasi prof. Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu glazbenu je naobrazbu započeo sa 6 godina u Omišu, gdje je učio svirati trubu u klasi prof. Nikše Kačića. Trubu je nastavio učiti u GŠ Josip Hatze u Splitu (prof. Jakša Gilić), a 2002. je kod prof. Sanje Madunić započeo učiti pjevanje. Usavršavao se na seminarima slavnih pjevača (Rotraud Hansmann, Thomas Hampson, Dunja Vejzović).

Matea LEKO (Zagreb, 1986) studentica 4. godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dalibora Cikojevića, još je kao učenica glazbene škole Vatroslav Lisinski u klasi prof. Ivanke Kordić ostvarila niz zapaženih nastupa te osvojila brojne nagrade na natjecanjima. Kao solistica uz orkestar nastupila je pod vodstvom Ante Milića, Aluna Francisa i Aleksandra Kalajdžića u  dvoranama Lisinski i HGZ u Zagrebu, u Karlovcu u Zorin-domu te u Stephaniensaalu u Grazu. Od 2005. godine voditeljica je ciklusa Virtuoso.

Bartolomej STANKOVIĆ (Zenica, 1988) studira prvu godinu klavir u klasi prof. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U Sarajevu je pohađao i završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Pap stekavši pritom znatan broj nagrada na natjecanjima. Među njima ističu se: I nagrada na Festivalu muzike F. Chopina (Tuzla 2004); posebna i apsolutna nagrada na državnom natjecanju (Tuzla 2005) i I nagrada u kategoriji klavirski duo na državnom natjecanju 2006. godine. Njegovi omiljeni skladatelji su: Liszt, Rahmanjinov, Skrjabin, Chopin i Prokofjev    .
Aljoša JURINIĆ (Zagreb, 1989) upravo završava srednje glazbeno obrazovanje (GŠ Pavao Markovac, prof. Jasna Reba) a već ima i studentsko iskustvo (prof. K.-H. Kämmerling). Osvojio je deset prvih i cijeli niz posebnih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima mladih pijanista. Nastupa kao solist, u komornim sastavima i uz pratnju orkestra. Redovito se usavršava kod uglednih pijanista i klavirskih pedagoga.
 

Nazad