hr | en

Vjeri Odak Merit Award!

Objavljeno: 2007-02-09

Profesorica Vjera Odak (u školi Funkcionalne muzičke pedagogije-Glazbeno učilište Elly Bašić) je odabrana među 117 kandidata iz cijelog svijeta te je dobila najznačajniju međunarodnu nagradu za pedagoge klasične harmonike Visoko priznanje MERIT AWARD.


PRIPĆENJE ZA JAVNOST

Zagreb, 07.veljače.2007.


Hrvatsko društvo harmonikaških pedagoga (HDHP)
ZAGREB


Profesorica Vjera Odak (u školi Funkcionalne muzičke pedagogije-Glazbeno učilište Elly Bašić) je odabrana među 117 kandidata iz cijelog svijeta te je dobila najznačajniju međunarodnu nagradu za pedagoge klasične harmonike Visoko priznanje MERIT AWARD.
Priznanje će joj biti uručeno u Kolovozu 2008. u Washingtonu(SAD),za vrijeme održavanja 60.Coupe Mondiale, što je ujedno i najveće Svjetsko natjecanje na klasičnoj harmonici. .

O dodjeli nagrade ju je izvijestio Kevin Friedrich, predsjednik Confédération Internationale des Accordéonistes (CIA) održanoj 24.siječnja u prisutnosti 117 predstavnika nacionalnih udruženja u Nagigia Island, FIJI.
Ovo je najznačajnije udruženje harmonikaških pedagoga svijeta, ujedno i član IMC-UNESCO-oa.

S ovom nagradom je odano veliko priznanje profesorici Vjeri Odak i njenom marljivom i upornom 35-godišnjem radu na promicanju klasične harmonike u Hrvatskoj. Ona je tijekom svih tih godina pripremala i vodila svoje đake na domaća i međunarodna natjecanja na kojima su redovito osvajali prestižne nagrade. Tijekom 2006. su sudjelovali na međunarodnim natjecanjima: Trst (Rujan 2006.), Asker-Norveška ( Listopad 2006.), Sarajevo(Studeni 2006.),na kojima su osvojili dvije prve i dvije treće nagrade.
Profesorica Vjera Odak je i autorica udžbenika za klasičnu harmoniku «Čudesni svijet harmonike» 1-6 razreda i «Ljestvice za harmoniku» koji su popraćeni snimkama kompozicija na CD-u, prevedeni su na nekoliko jezika i koriste se u više zemalja svijeta. To je jedinstven primjer u hrvatskoj glazbenoj pedagogiji jer se promiče učenje iz domaće literature za razliku od drugih instrumenata koji se baziraju na stranoj literaturi.


Za dodatne informacije slobodno kontaktirajte:
Vjera Odak, prof
Gsm: +385 91 5420 400
Mail: vjeraodakjembrih@net.hr


Vjera OdakVjera Odak-Jembrih rođena je 21. listopada 1954. godine u Siveriću kod Drniša. Osnovno glazbeno školovanje završava na Glazbenoj školi Krste Odaka u Drnišu. Srednju glazbenu školu završava na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli (glavni predmet klasična harmonika u klasi prof. Đeni Dekleve i teoretski odjel). Studij nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirala 1977. godine.
Po završetku studija 1977. godine postaje predavač na Glazbenoj školi Funkcionalne muzičke pedagogije (danas Glazbeno učilište Elly Bašić), koja tada kao prva škola u Zagrebu otvara srednjoškolsko obrazovanje za glavni predmet Klasična harmonika. Od 1987. godine pa do danas pročelnica je Odjela za harmoniku. U zvanje profesora mentora unaprijeđena je odlukom ministrice prosvjete i športa 1997. godine.

Sa svojim učenicima redovito sudjeluje na lokalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama, na kojima postižu vrlo visoke rezultate. Članica je stručnog žirija na mnogim natjecanjima u zemlji i inozemstvu (Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Norveškoj i dr.).

Prof. Vjera Odak-Jembrih je prva i do sada jedina autorica udžbenika za harmoniku za sve razrede osnovne glazbene škole u Republici Hrvatskoj. Naime počevši od 1992. godine pa zaključno sa 2000. godinom priredila je i izdala zbirku udžbenika za harmoniku u osnovnoj glazbenoj školi pod nazivom “Čudesni svijet harmonike 1-6” i “Ljestvice za harmoniku”, čime je harmonika postala za sada jedini instrument kod nas koji ima kompletnu domaću literaturu za cijelu osnovnu glazbenu školu. Pored toga udžbenici “Čudesni svijet harmonike 1-5” su dodatno opremljeni CD medijima s glazbenim primjerima. Knjige su prevedene na engleski, njemački, talijanski, mađarski i češki jezik.

U svrhu unapređenja stručne razine svoje struke inicirala je osnivanje strukovne udruge Hrvatskog društva harmonikaških pedagoga (HDHP) koje je utemeljeno 1993. godine, čija je predsjednica. U suradnji sa Ministarstvom prosvjete i športa, Hrvatskim društvom glazbenih i plesnih pedagoga, te drugim domaćim i stranim strukovnim udrugama organizirala je i vodila niz stručnih seminara za nastavnike harmonike na kojima su sudjelovali i brojni priznati pedagozi i umjetnici iz inozemstva.

Kao predsjednica HDHP uključuje udrugu u svjetsku konfederaciju harmonikaša CONFEDERATION INTERNATIONALE DES ACCORDEONISTES C.I.A. (IMC-UNESCO) na kongresu C.I.A. u Kopenhagenu – Danska 2002. godine.
Za izuzetan doprinos i rezultate u pedagoškom radu kao i za konstantan humanitarni rad dobila je mnoga priznanja.
Godine 2000. dobila je godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga - organizacije koja okuplja sve glazbene i plesne pedagoge u Hrvatskoj i usko surađuje sa ministarstvom prosvjete i športa RH.
Godine 2002. od strane Ministarstva prosvjete i športa i Vlade Republike Hrvatske nagrađena je najznačajnijom godišnjom nagradom za pedagoška dostignuća “Ivan Filipović”.Nazad