hr | en

XVI. županijski božićni koncert

Objavljeno: 2009-12-14

XVI. županijski božićni koncert Čestit Vam Božić, posvećen 800. obljetnici Gornje Stubice, održat će se u župnoj crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici u subotu, 19. prosinca 2009. s početkom u 19 sati.


U šesnaest godina postojanja ovog božićnog koncerta nastupili su eminentni hrvatski zborovi, solisti i instrumentalni ansambli, a uz njih i domaće snage.


Nastupaju:
Djevojački zbor „Zinka“ iz Zagreba,
zbor „Zagrebački dječaci“
Crkveni zbor „Vokalisti sv. Jurja“ iz Gornje Stubice.

Dirigenti: Jasenka Ostojić Radiković i Ivica Kontent
Pijanisti: Eva Kirchmayer i Davor Ljubić
Orguljaš: Robert Kučak

Program:
Benjamin Britten: A Ceremony of Carols, op. 26   
Karlo Kraus: Ave Maria, praizvedba
Davor Bobić:    Zvezdari
Gregorijanski koral: Veliča duša moja Gospodina
Ivan pl. Zajc: Offertorium Pastorale
s. Lujza Kozinović: Velik je Gospodin
György Selmeczi: Agnus Dei    
Tradicionalna (arr. JOR): Zvončići
Georg Friedrich Handel: Joy to the World
Tradicionalna (arr. M. Lešćan): Prva je vura te noći
Tradicionalna: (arr.N. Kaogjera): Radujte se, narodi
Tradicionalna (arr. N. Kaogjera): U se vrijeme godišta
Franz Gruber: Stille Nacht

Djevojački zbor “Zinka” je osnovan 2006. i promiče ime naše priznate sopranistice, zagrepčanke Zinke Kunc Milanov. Zbor bilježi brojne nastupe na festivalima u Zagrebu, Pazinu, Poreču, Virovitici i Sarajevu. Posljednji nastup Djevojački zbor Zinka imao je u listopadu ove godine u   Barbican Centru u Londonu u društvu portugalskih i engleskih zborova povodom proslave 75. obljetnice rada British Councila u svijetu. Zbor „Zinka“ djeluje pri Hrvatskom društvu Collegium pro arte, osnovanom u cilju promicanja kulturnih dostignuća u RH na području zborske glazbe.

Zbor Zagrebački dječaci je osnovan 2007. godine i prvi su zbor osnovan u našoj zemlji s programskom orijentacijom dopunjavanja europske tradicije dječačkog pjevanja. Ostvarili su suradnju sa Zborom i orkestrom HRT-a, Zborom i orkestrom Muzičke akademije, Zagrebačkom filharmonijom te Operom Hrvatskog narodnog kazališta. Zbor je nastupao na značajnim glazbenim manifestacijama u Splitu, Zagrebu, Varaždinu, Puli, Vinkovcima, Požegi, Rovinju. Gostovao je na Festivalu zborova i orkestara u Beču i Grazu, na Ljubljanskom ljetnom festivalu. Od značajnijih ostvarenja izdvajamo sudjelovanje u izvedbama opere G. Puccinija, C. Orffa, te oratorija A. Honeggera u Koncertnoj dvorani V. Lisinski, kao i u operi P. Musorgskog u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Jasenka Ostojić Radiković, rođena u Zagrebu, diplomirala je dirigiranje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kod prof. Pavla Dešpalja. Bila je stipendist fonda Lovro & Lilly Matačić. Majstorski tečaj dirigiranja završila je kod prof. Ronalda Zollmana. Docentica je i pročelnica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Predaje kolegije osnova vokalne tehnike i dirigiranje te vodi Zbor Muzičke akademije od 2000. godine koji je surađivao sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije te sa Zagrebačkom filharmonijom. Posljednje suradnje ostvarene su s Komornim zborom Muzičke akademije i s Hrvatskim komornim orkestrom u izvedbama Requiema G. Fauréa. Bila je gost predavač na Muzičkoj akademiji Karola Lipinskog u Wroclawu (Poljska) te na Universität für Musik und Darstellende Kunst u Grazu. Članica je stručnih žirija na državnim natjecanjima i susretima orkestara i zborova, predavač i voditelj seminara i rada s ansamblima u brojnim glazbenim institucijama diljem Hrvatske. Predsjednica je Hrvatske udruge dirigenata i pjevačkih zborova. Sa svojim brojnim zborovima osvaja najviše državne i međunarodne nagrade, nastupa na  festivalima u zemlji i inozemstvu. Praizvela je niz djela hrvatskih skladatelja. Usavršavala se kod vokalnih pedagoga u Hrvatskoj te kod Bečkih dječaka. Stalna je dirigentica zbora „Zagrebački dječaci“ od 1994. godine. Osnivač je Djevojačkog zbora ”Zinka” te Hrvatskog društva Collegium pro arte pri kojem Zbor djeluje.

Davor Ljubić rođen je 1981. godine u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u glazbenim školama V. Lisinskog i P. Markovca. Na muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi doc. Đure Tikvice te završio magistarski studij u klasi prof. Michaela Leuschnera Freiburgu, za koji je bio dobitnik njemačke DAAD stipendije. Kao solist i komorni glazbenik svirao je na raznim glazbenim manifestacijama i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Austrija, Njemačka, SAD). Svirao je šest godina continuo u omladinskom orkestru Zokor te pet godina je bio angažiran kao redovni orguljaš Isusovačkog sjemeništa na Jordanovcu i jednu godinu kao orguljaš Katoličke misije Freiburg te je tražen kao korepetitor za glazbene seminare (D. Vejzović, M. Keenze, S.Bujanović, G. Zeller). Zaposlen je kao korepetitor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

Eva Kirchmayer - Bilić je rođena 1971. godine u Zagrebu. Glasovir je diplomirala 1992. i magistrirala 1995. godine kod prof. Stjepana Radića na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, dok je od 1985. do 1990. studirala orgulje na Institutu za crkvenu glazbu u klasi prof. s. Imakulate Malinke. Na Visokoj školi u Frankfurtu studirala je glasovir kod prof. Andreasa Meyer Hermanna. Korepetitor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu na odjelu za solo pjevanje. 

Crkveni zbor “Vokalisti Sv. Jurja” zbor je sastavljen od djece, mladih i odraslih koji pjevaju na liturgijskim slavljima u crkvi Sv. Jurja u Gornjoj Stubici. Zbor je 2002. godine osnovao i vodi ga Ivica Kontent. Pjevaju na liturgijskim slavljima u crkvi sv.Jurja u Gornjoj Stubici. Snimili su CD uz 800-tu obljetnicu prvog pisanog spomena Gornje Stubice.

Ivica Kontent rođen je u Gornjoj Stubici. Diplomirao je teologiju na Teološkom fakultetu u Zagrebu. Pjevanje počinje učiti u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu, u klasi profesora Mladena Katanića. Od 1994. do 1998. godine pjevanje uči kod naše proslavljene umjetnice prof. Ljiljane Molnar - Talajić. Od 1998. godine član je opernog zbora HNK-a u Zagrebu. Više godina bio je solist katedralnog muškog zbora u Zagrebu pod vodstvom dr. Mihe Demovića. Osnovao je i vodio zbor Magnificat s kojim je snimio napjeve “Cithare octochorde” na kajkavskom narječju u koralnom obliku. Bavi se i koncertnom aktivnošću u kojoj posebno mjesto zauzimaju sakralni koncerti.

Robert Kučak rođen je u Zaboku 1969. godine. 1996. godine, diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Glazbom se počeo baviti u srednjoj školi gdje uči svirati klavir kod prof. Martina Mihokovića, a kasnije na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu nastavlja kod prof. Željke Milić. U Gornjoj Stubici radi kao vjeroučitelj i orguljaš. Svira na misama i prati „Vokaliste sv. Jurja“ na probama i nastupima.Poštovanje 
Više informacija na 098 99 66 567 (Željko Popović).

Nazad