Dorina glazba za raskošna jesenska glazbena događanja u Švedskoj, Finskoj i Češkoj!

11.11.2022.

Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (MIC KDVL) nastavlja svoju uspješnu međunarodnu aktivnost, posredujući notna izdanja i glazbene materijale za izvedbu djela hrvatskih autora diljem svijeta. I ovaj put, po želji i na upite zainteresiranih vrhunskih inozemnih ansambala, listopadska glazbena događanja u Švedskoj, Finskoj i Češkoj, obogaćena su stvaralaštvom Dore Pejačević!

Iz nakladničkog kataloga Muzičkog informativnog centra u Finskoj, u gradu Jyväskylä, 26. listopada premijerno je izveden Dorin Koncert za glasovir u g-molu, op. 33Izveo ga je orkestar Jyväskylä Sinfonia, u ulozi solista našao se hrvatskoj publici znani njemački pijanist Oliver Triendl, dok je izvedbom ravnao Eugene Tzigane, mladi i sve traženiji dirigent, kojeg hrvatska javnost pamti kao dobitnika 2. nagrade na Međunarodnom dirigentskom natjecanju Lovro pl. Matačić, 2007. godine.

U švedskom Göteborgu, u dvorani Akademije za glazbu i dramu Sveučilišta u Göteborgu, Dorinu Uvertiru u d-molu op. 49, izveo je 22. listopada Simfonijski orkestar Sveučilišta u Göteborgu pod ravnanjem maestra Simona Crawford-Phillipsa.

Izvedbu Dorine Uvertire u d-molu, op. 49. upriličila je i Filharmonija Janáček iz Ostrave pod ravnanjem maestra Marka Ivanovića na posljednjem koncertu glazbenog festivala Lednice-Valtice u Češkoj. Ona je samo jedna od ukupno šest Dorinih djela koja su svoje mjesto našle u programu Festivala, o kojem je MIC izvijestio u kolovozu na svojim stranicama. Češka publika imala je tako priliku čuti Simfoniju u fis-molu, op. 41 u interpretaciji Filharmonije Bohuslav Martinů, pod dirigentskim vodstvom Roberta Kružíka, češkog dirigenta mlađe generacije (24. rujna), Ljubavnu pjesmuop. 39  u interpretaciji sopranistice Josipe Bainac i Ansambla Illyrica (25. rujna), Život cvijećau interpretaciji Aljoše Jurinića (30. rujna), koji je uz Luku Ljubasa izveo i Slavensku sonatu u h-molu, op. 43 (1. listopada), te Gudački kvartet u C-duru, op. 58 u izvedbi prestižnog Kvarteta Talich (2. listopada).

Naslovna fotografija: članovi orkestra Jyväskylä Sinfonia iz Finske. Fotograf: Jiri Halttunen

Ana Unkić / Jelena Vuković

 

Vijesti →