Hrvatski MIC na Međunarodnoj konferenciji IAMIC 2023.

21.09.2023.

Od 14. do 17. rujna 2023. međunarodna zajednica muzičkih informativnih centara okupila se u Latviji (Riga i Liepāja) na svojoj redovitoj godišnjoj konferenciji – IAMIC 2023. Vrhunska organizacija Latvijskog muzičkog informativnog centra okupila je predstavnike muzičkih (informativnih) centara iz 20 zemalja (Austrija, Belgija, Češka, Estonija, Grčka, Hrvatska, Irska, Latvija, Litva, Nizozemska, Novi Zeland, Njemačka, Island, Poljska, Slovačka, Srbija, Škotska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Wales). Osnovna želja i cilj susreta bio je još snažnije se povezati, razmijeniti iskustva i razmatrati aktualne teme vezane uz djelatnost centara.

Prva dva konferencijska dana održana su u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Rigi, s veličanstvenim pogledom na grad. Uvodne pozdrave izrekli su državna tajnica Ministarstva kulture Republike Latvije Dace Vilson, direktor Latvijskog MIC-a Egīls Šēfers, te predsjednica IAMIC-a Diane Marsh. Izrazili su veliko zadovoljstvo zbog susreta u Latviji, zemlji kojoj je glazba uvijek bila “kamen temeljac kulturnog identiteta, tradicionalni i integralni izraz latvijskog duha i kulture o čemu svjedoče i kronike iz 12. i 13. stoljeća”. Da je tome tako najviše se vidi u tradiciji Latvijskog festivala pjesme i plesa, pokrenutog 1873. godine, kojeg je UNESCO prepoznao kao remek-djelo svjetske nematerijalne kulturne baštine. Upravo su s „Pjevanom revolucijom“ Latvija i baltičke države ponovno stekle svoju neovisnost 1990-ih, a što je istaknuto i u prvom predavanju pod naslovom Pedagoški model Škole katedralnog zbora iz Rige dirigenta Mārtiņša Klišānsa i ravnatelja Gintsa Ceplenieksa. Njima su se u panelu na temu Glazbeno obrazovanje: uloga, ciljevi i izazovi pridružili i Indra Lūkina (Latvijski nacionalni simfonijski orkestar), Toms Ostrovskis (Latvijska muzička akademija Jāzeps Vītols) te Deborah Keyser (Tŷ Cerdd – Glazbeni centar iz Walesa). Taj vid glazbenog života Latvije predstavljen je i srodnim temama obrađenima drugoga konferencijskog dana: Zborska glazbena tradicija u Latviji: prošlost, sadašnjost i budućnost Kasparsa Ādamsonsa te Aspekti suvremene latvijske zborske glazbe i njezina globalna recepcija Kasparsa Putniņša.

Popodnevne sate prvoga dana razgovaralo se o „glazbeno-ekonomskim temama“, kroz analizu makroekonomskih pokazatelja latvijskog glazbenog sektora i njegova ekonomskog doprinosa gospodarstvu. Dodatni je to argument kreatorima kulturne politike u raspravama o kulturi, ulozi kreativnih industrija u razvoju zemlje i društva, kako je istaknula dr. sc. oecc. prof Ieva Zemīte, dok je dr. sc. Līga Vinogradova s Latvijske akademije za kulturu progovorila na temu Kako umrežiti kulturu: analiza ekosustava latvijskog glazbenog sektora. U fokusu drugoga dana bile su iznimno zanimljive i aktualne teme Otkazivanje svega ruskog? Glazbena cenzura tijekom rata u Ukrajini s predavačem Edgarsom Raginskisom, Umjetna inteligencija (AI) u glazbi s Kārlisom Freivaldsom (Institut za elektroniku i računarstvo) te sjajno predstavljanje Glazbena interakcija s ljudskim moždanim valovima doktoranda Latvijske glazbene akademije Jachina Poussona.

Program u Rigi zaključen je koncertom Voice by Voice vrhunskog Latvijskog radijskog zbora pod ravnanjem Sigvardsa Kļavaa i Kasparsa Putniņša. Koncert je posebno priređen za ovu prigodu, s djelima istaknutih baltičkih skladatelja (Andris Dzenītis, Pēteris Vasks, Žibokle Martinaitite, Ēriks Ešenvalds, Arvo Pärt, Santa Ratniece, Mārtiņš Viļums).

Predivan biser latvijske kulture predstavljen je u subotnjem programu: Koncertna dvorana Lielais dzintars (u slobodnu prijevodu Jantarna dvorana) u gradu Liepāja na Baltičkom moru. Od otvorenja 2015. privlači svojim arhitektonskim rješenjem oblika i bojom jantara. To je istinski hram kulture u kojem svoj dom nalaze Simfonijski orkestar Liepāje, utemeljen 1881. godine, kao i glazbena škola. Sudionici IAMIC 2023 imali su priliku slušati koncert otvorenja 143. koncertne sezone na kojem je uz Orkestar nastupila nova zvijezda koncertnog pijanizma, devetnaestogodišnji izraelski pijanist  Yoav Levanon. Pod ravnanjem Guntisa Kuzmae izveden je Drugi glasovirski koncert u c-molu, op. 18 Sergeja Rahmanjinova, a nakon skladbe  Mhttps://www.yoavlevanon.com/usica alba liepājskog skladatelja Agre Engelmanisa, i Koncert za orkestar jednog od najutjecajnijih poljskih skladatelja 20. stoljeća, Witolda Lutosławskog.

Završetak IAMIC konferencije bio je rezerviran za redovitu godišnju skupštinu članica IAMIC-a s posebnim osvrtom na proteklo razdoblje te na budućnost i moguće zajedničke inicijative zemalja članica.

Ispred hrvatskog Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog konferenciji su nazočile Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela i Jelena Vuković, producentica urednica u MIC-u.

Jelena Vuković / Ana Unkić