Maestro Ivan Hut s djelima Pavla Dešpalja u Meksiku!

7.06.2022.

Ovoga se tjedna hrvatska glazba, barem jedan njezin djelić, “seli” u daleki Meksiko. Ondje će u petak, 10. lipnja 2022. u Teatru Principal u Guanajuatu, mladi, sve uspješniji hrvatski dirigent Ivan Hut ravnati Simfonijskim orkestrom Sveučilišta Guanajuato (Orquesta Sinfónica de la Universidad de Guanajuato, OSUG). Jedan od najprestižnijih meksičkih orkestara, koji ove godine obilježava 70. obljetnicu postojanja, uz Šostakovičevu Drugu i Treću simfoniju premijerno će izvesti i dva djela Pavla Dešpalja: Varijacije za orkestar i Romantične varijacije. Koncertu će prethoditi razgovor s umjetnicima, u kojem će biti riječi i o maestru Dešpalju (1934. –  2021.), dirigentu svjetske klase, vrsnom pedagogu i skladatelju raznolikog i bogatog opusa velike umjetničke vrijednosti. Tijekom svoje bogate i plodne karijere, maestro Dešpalj utjecao je na brojne generacije umjetnika, među kojima je i dirigent Ivan Hut. Maestro Hut svog se učitelja rado sjeća i za njega kaže:

Maestro Dešpalj nadahnućem je bio sve što jedan glazbenik može biti drugome. Utkao se svima nama u dušu i to će tako ostati još dugo, dugo nakon njegova odlaska. Moja ljubav prema dirigiranju rodila se za pulom, ispred njega, još davnih dana u Splitu sa Splitskim komornim orkestrom. Podrške s njegove strane nikad nije nedostajalo, kako glazbene, tako i ljudske. Sjećam se momenata kad bih ga zvao na telefon s velikim dilemama. Rješenje bi se iskristaliziralo već time što bih čuo njegov glas. Bio je toliko jak i svi smo bili toliko otvoreni pred njim. Svi koji su svirali pred maestrom znaju. Na svemu sam mu neizmjerno zahvalan.

Simfonijski orkestar Sveučilišta Guanajuato (Orquesta Sinfónica de la Universidad de Guanajuato, OSUG) zauzima posebno mjesto na meksičkoj glazbenoj sceni kao jedan od najprestižnijih orkestara u zemlji međunarodnog ugleda. Inauguracijski koncert Orkestar je održao 25. travnja 1952. pod ravnanjem maestra Joséa Rodrígueza Frausta koji ga je vodio 34 godine! Orkestar su potom vodili redom maestro Mario Rodríguez Taboada, José Luis Castillo, Enrique Batiz, Juan Trigos i Roberto Beltrán. Kao prvi stalni profesionalni orkestar nekog sveučilišta, Simfonijski orkestar Sveučilišta Guanajuato, surađivao je s brojnim uglednim solistima i dirigentima, kao što su Dimitrij Hvorostovsky, Neeme Järvi, Cyprien Katsaris, Katia i Marielle Labéque, Ramón Vargas i drugi. Uz više od trideset koncerata u sezoni, Simfonijski orkestar Sveučilišta Guanajuato je i rezidencijalni orkestar Međunarodnog festivala Cervantino. Zahvaljujući opsežnom repertoaru i kvaliteti, ansambl je gostovao na brojnim nacionalnim festivalima i imao više međunarodnih turneja.

Za meksičku premijeru Varijacija za orkestar Pavla Dešpalja notni materijal osigurao je Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.