Mladi urugvajski udaraljkaš Ismael Dilon svira Papandopula!

25.05.2023.

Zahvaljujući mladom i talentiranom udaraljkašu, Ismaelu Dilonu, Koncert za ksilofon i gudački orkestar Borisa Papandopula započeo je svoju predivnu urugvajsku priču! Otkrivši djelo u interpretaciji Ivane Kuljerić Bilić, koja ga je uvrstila na svoj kompaktni disk Follow me u izdanju diskografske kuće Cantus, Ismael Dilon je prvi put djelo izveo u Montevideu, 14. prosinca 2022., uz glasovirsku pratnju pijanistice Andree Cruz, a djelomična snimka dostupna je na umjetnikovom YouTube kanalu.

S Papandopulovim Koncertom mladi umjetnik predstavio se i na natjecanju Concurso de Jóvenes Solistas, 3. ožujka 2023. i – pobijedio! Natjecanje, u organizaciji urugvajskog Nacionalnog orkestra mladih (La Orquesta Juvenil Nacional del Sodre), jednog od ponajboljih orkestara mladih u Južnoj Americi koji je do sada nastupio na brojnim prestižnim koncertnim podijima kao što su Dvorana Berlinske filharmonije, Auditorio Nacional de Música u Madridu, Kennedy Centar u Washingtonu itd. – nažalost, bilo je zatvoreno za javnost.

Kao pobjednik natjecanja, talentirani Ismael Dilon izvest će djelo i uz Nacionalni orkestar mladih (La Orquesta Juvenil Nacional del Sodre) pod ravnanjem maestra Ariela Britosa, 21. listopada 2023., u Sala Eduardo Fabini del Auditorio Nacional. Tada će urugvajska publika Koncert čuti prvi put u orkestralnoj verziji!

Ovaj Koncert ima nešto posebno, i ne mogu vjerovati da do sada nije izveden u Latinskoj Americi. Neki drugi koncerti i concertini za ksilofon čine mi se pomalo plitkima. No ovaj djeluje smisleno i intrigantno. Odlikuje ga bogatstvo zvuka i boje. No najviše su me očarala dva srednja stavka. Mislim da takvu izražajnost u skladbi za ksilofon dosad nisam ni vidio ni čuo, i to je ono što mi je nedostajalo, izjavio je Ismael Dilon urednicama Muzičkog informativnog centra u komunikaciji oko notnog materijala.

Ana Unkić / Jelena Vuković

Autor fotografije: Tarumán Corrales