“Od podruma do podija” – predstavljanje djelatnosti MIC-a

29.12.2023.

U sklopu trodnevne proslave 50. obljetnice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (28. – 30. 12. 2023.) u četvrtak, 28. prosinca u 13.30 u predvorju Male dvorane svoju je djelatnost predstavio Muzički informativni centar. U šetnju “od podruma do podija” brojne posjetitelje i predstavnike institucija koji podupiru djelatnost MIC-a poveli su Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela, Davor Merkaš, producent-urednik i Jelena Vuković, producentica-urednica.

Nakon animiranog filma o Dori Pejačević u produkciji francuske udruge Elles Women Composer, nastalog u suradnji s MIC-om, presjek pedesetogodišnje djelatnosti dala je Ana Unkić. Davor Merkaš proveo je pozorne slušatelje podrumima i tavanima u potrazi za autografima hrvatskih skladatelja i toga časa “pronašao” Concertino in modo antico Borisa Papandopula, dok je Jelena Vuković prikazala djelatnost MIC-a na polju najma izvedbenog materijala i statističke podatke koji upućuju na povećan interes za stvaralaštvom i izvedbom orkestralnih djela Dore Pejačević na koncertnim pozornicama diljem svijeta (Japan, Australija, Malezija, Tajvan, Španjolska, Velika Britanija, Njemačka, Francuska…).

O zaštiti i očuvanju u odgovarajućim stručnim i sigurnosnim uvjetima skladateljskih ostavština u vlasništvu Muzičkog informativnog centra koje  su predane na pohranu i čuvanje Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice nekoliko riječi rekla je koordinatorica spomenute zbirke, dr. sc. Tatjana Mihalić.

Na završetku predstavljanja djelatnici MIC-a izrazili su zahvalnost svim suradnicima, a napose prevoditelju Grahamu McMasteru, notografima Domagoju Kresniku i Felixu Spilleru, lektorici Rosandi Tometić i grafičkom dizajneru zaslužnom za živopisne omote notnih izdanja MIC-a, Danielu Illeu.

Jelena Vuković / Ana Unkić

Galerija (foto by: Tomislav Jagar)