Papandopulov Koncert za ksilofon u Oaklandu!

24.03.2022.

 

Kako zvuči Koncert za ksilofon i gudački orkestar Borisa Papandopula koji je Muzički informativni centar objavio prije točno deset godina (2012.), imat će prilike čuti publika u američkom gradu Oaklandu u nedjelju, 27. ožujka 2022., u episkopalnoj Crkvi sv. Pavla. Izvest će ga udaraljkaš, Francis Chua i Prometheus Symphony Orchestra pod ravnanjem Erica Hansena. Mladi glazbenik Francis Chua pobjednik je Khuner Young Artist Concerto Competition, natjecanja utemeljena 1989., u organizaciji Prometheus Symphony Orchestra. Koncertno natjecanje otvoreno je za mlade gudače, drvene i limene puhače, harfiste i udaraljkaše mlađe od 18 godina, čime se jednom od brojnih prijavljenih mladih i darovitih glazbenika nakon pobjede na audiciji pruža iznimna prilika nastupiti uz Orkestar u sklopu njihova redovitog koncertnog ciklusa.

Uz Papandopulov Koncert za ksilofon – kojeg odlikuje virtuozni tretman instrumenata i osebujna sinteza raznih stilova i skladateljsko-tehničkih postupaka 20. stoljeća, i koji je od nastanka 1983. jedan od najizvođenijih – na programu će biti i Peta simfonija Carla Nielsena te skladba U proljetno jutro Lili Boulanger.

Prometheus Symphony Orchestra osnovan je 1965. u sklopu studija na Merrit Collegeu u Oaklandu, a samostalno neprofitno izvođačko tijelo postao je četrnaest godina kasnije, 1979. godine. Članove Orkestra čine bivši profesionalni i amaterski glazbenici koje povezuje ljubav prema vrhunskim djelima simfonijske literature.

Nakon koncerta, na internetskoj stranici Prometheus Symphony Orchestra bit će dostupna snimka izvedbe na poveznici: https://www.prometheussymphony.org/