Papandopulov Koncert za saksofon za 100. obljetnicu Muzičke akademije

24.03.2022.

Još jedna skladba iz notnog kataloga Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga bit će izvedena u petak i subotu, 25. i 26. ožujka 2022. godine. U Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Koncert za saksofon i orkestar Borisa Papandopula  izvest će Nikola Smetko, student pete godine Muzičke akademije praćen Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, pod ravnanjem asistenta Matije Fortune (prvu večer) i Ivana Šćepanovića, studenta treće godine dirigiranja (drugu večer).

Papandopulov Koncert, nastao 1987., već je dio koncertnog repertoara mnogih svjetskih saksofonista, a bio je i jedan od vrhunaca gala koncerta prilikom otvaranja 18. Svjetskog kongresa saksofonista (World Saxophone Congress) 2018. godine te zadana skladba 3. Međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta 2021. godine. Koncert je posvećen profesoru Muzičke akademije, Draganu Sremcu, priređivaču notnog izdanja u nakladi Muzičkog informativnog centra i autoru glasovirskog izvatka, koji je o nastanku djela zapisao:

Na svečanom koncertu povodom 30. obljetnice Duhačkog odsjeka Muzičke akademije u Zagrebu, održanom u Hrvatskom glazbenom zavodu 27. studenog 1986. godine, na kojem sam praizvodio Sinfoniettu za saksofon, gudače i udaraljke Brune Bjelinskog, bio je i maestro Boris Papandopulo. Upoznali smo se nakon koncerta kada mi je prišao čestitati. Izrazio je želju skladati nešto za mene. Posjetio sam ga nakon nekoliko dana i, na moju veliku radost, svidjela mu se ideja napisati koncert za saksofon i simfonijski orkestar. Partitura je bila gotova već početkom siječnja 1987. godine. Koncert sam praizveo 25. veljače 1988. u Beogradu sa Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla JNA kojim je dirigirao sâm autor. To je ujedno bio njegov posljednji javni nastup u dugogodišnjoj dirigentskoj karijeri. Dugo iščekivano izdanje ovog izuzetnog djela sigurno će potaknuti mnoge saksofoniste na proširenje repertoara, jer je napisano relativno malo skladbi za saksofon i veliki simfonijski orkestar. Valja spomenuti i to da je maestro Papandopulo na moju zamolbu, 1990. godine, napisao (i također meni posvetio) Šest krokija, za kvartet saksofona, do sada najizvođeniju skladbu hrvatskog autora za taj sastav. (iz Predgovora izdanja Boris Papandopulo, Koncert za saksofon i orkestar, Zagreb, MIC, 2011.)

Na programu koncerata Muzičke akademije, 25. i 26. ožujka su i Druga simfonija Johannesa Brahmsa, L’Attente Camillea Saint-Saënsa te Akademska suita iz pera čak sedmorice profesora Muzičke akademije M. Tarbuka, Z. Tanodija, D. Bukvića, F. Đurovića, V. Nježić, A. Knešaureka i B. Šipuša. U izvedbama sudjeluju, osim već spomenutih, studenti dirigiranja Mateo Narančić i Pavle Zajcev te sopranistica Nela Katalenić Klinar.

Koncerti se održavaju u sklopu obilježavanja stote obljetnice postojanja Akademije i zatvoreni su za javnost, ali ih je moguće pratiti live putem YouTube kanala Muzičke akademije.