Papandopulova Druga simfonija uskoro u izdanju CPO-a!

13.03.2023.

Nakon niza izdanja s djelima Dore Pejačević i Borisa Papandopula, njemačka diskografska kuća, cpo (Classic Production Osnabrück), odlučila je izdati i peti kompaktni disk u cijelosti posvećen opusu Borisa Papandopula! Ovoga puta odabrana je skladateljeva Druga simfonija za veliki simfonijski orkestar koju je Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog izdao 2018. godine, a snimit će je Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem Valentina Egela na svom koncertu 13. ožujka 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Riječ je o jednom od najvažnijih Papandopulovih orkestralnih djela poslijeratnog stvaralačkog razdoblja. Simfonija je skladana 1946. i sastoji se od pet stavaka koji imaju i programske naslove (Put u život, Rezignacija, Vizija, Lirski intermezzo, Koraci slobode), a skladatelj je u programskoj knjižici s praizvedbe skladbe donio i zanimljiv izvanglazbeni, vrlo subjektivan program djela.

“U prvom se stavku iznose subjektivni osjećaji i impresije kompozitora-umjetnika, koji stoji na pragu života i gleda u budućnost s puno oduševljenja, poleta i optimizma. Međutim, već na prvim koracima po svojoj životnoj stazi, umjetnik nailazi na zapreke, teškoće i tegobe. On se rezignirano povlači u sebe, sav se predaje radu (drugi stavak). U toj samoći i zaokupljenosti pojavljuju mu se ponekad fantastične zamisli i vizije, koje ga noću proganjaju poput utvara, uzbuđujući žestoko njegovu maštu (treći stavak). Četvrti stavak slika trenutke punog smirenja, u kojima umjetnik sanjari o sretnim, nepomućenim, mirnim časovima svog burnog života. No iz magle tmurnih, često neodređenih osjećaja, u umjetniku se opet pomalja vjera u napredak i budućnost. Optimizam i vedrina pobjeđuju sve napore i nevolje svakidašnjice, umjetnik predosjeća novo vrijeme, pa ga novi polet i nove snage nagone na stvaranje novih djela i iznošenja novih ideja. On smjelim i čvrstim koracima nastupa preko svih zapreka u novi život.”

Za skladbu je karakteristično da su neki stavci obradbe (tj. instrumentacije) već prije skladanih Papandopulovih djela, pa je treći stavak instrumentacija glasovirske skladbe Scherzo fantastico, a četvrti popijevke Stara ljubavna pjesma. Posljednji stavak donosi dijelove autorove scenske glazbe za Goetheov Faust. Ujedno, riječ je o drugoj suradnji CPO-a s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci; prethodno su ostvarili snimku Papandopulova Trećeg koncerta za glasovir i orkestar te Koncerta za violinu i orkestar. Na programu koncerta Riječkog simfonijskog orkestra i maestra Valentina Egela bit će Mozartov Koncert za klavir u C-duru, br. 25, K. 503 (solist: Lovre Marušić, glasovir) te Varijacije na Haydnovu temu, op. 56a Johannesa Brahmsa. Solistica u Papandopulovoj Drugoj simfoniji bit će mlada i talentirana mezzosopranistica Emilia Rukavina.

Ana Unkić / Jelena Vuković