Reprezentativan opus Dore Pejačević na Festivalu Lednice-Valtice u Češkoj!

20.08.2022.

Sedmo izdanje glazbenog festivala Lednice – Valtice, s osam tematskih koncerata na jedinstvenim lokacijama u regiji Břeclav, održava se od 26. kolovoza do 8. listopada 2022. u Češkoj. Ovogodišnje festivalsko izdanje publici će predstaviti reprezentativan izbor iz opusa Dore Pejačević, ukupno šest skladbi: Simfoniju u fis-molu, op. 41, Uvertiru u d-molu, op. 49, Gudački kvartet u C-duru, op. 58, Slavensku sonatu u h-molu za violinu i glasovir, op. 43, glasovirski ciklus Život cvijeća, op. 19 te Ljubavnu pjesmu za glas i glasovir, op. 39 iz bogatog nakladničkog kataloga Muzičkog informativnog centra. Uz njih, na programu Festivala naći se još dva djela hrvatskih skladatelja – Pjesme moje majke Josipa Štolcera Slavenskog koju će u orkestralnom aranžmanu izvesti Filharmonija Janáček iz Ostrave te Folk Song br. 2 za flautu, violončelo i gitaru Lane Janjanin u izvedbi Ansambla Illyrica. Češkoj publici predstavit će se i mladi, talentirani, sve uspješniji i traženiji hrvatski umjetnici, violončelisti Latica Anić i Vid Veljak, violinist Luka Ljubas, pijanist Aljoša Jurinić, sopranistica Josipa Bainac i već spomenuti Ansambl Illyrica.

Glazbeni festival Lednice-Valtice osnovan je 2016. godine i uspješno spaja šarm lokalne arhitekture s ljepotom klasične glazbe. Ovogodišnji Festival posvećen je moravskim Hrvatima koji su se nakon turskih osvajanja naselili u sjevernije krajeve Habsburške Monarhije, na područje današnje Austrije, Mađarske i Slovačke. Glazbenici će predstaviti bogatu glazbenu ostavštinu ove regije, osobito opus Dore Pejačević koja je često boravila u Češkoj. Ondje je uživala u idiličnom krajoliku i upoznala brojne češke umjetnike kojima je posvetila neka od svojih djela. Povezanost Dore Pejačević s Češkom i njezinim glazbenicima detaljno elaborira akademkinja Koraljka Kos navodeći, primjerice, da je skladateljica svoju Minijaturu za violinu i glasovir, op. 18 posvetila poznatom češkom virtuozu na violini Jaroslavu Kociánu, dok njezina Meditacija za violinu i klavir, op. 51 nosi posvetu Vítězslavu Nováku, češkom skladatelju i profesoru na Praškom konzervatoriju. Osobito poticajan za skladateljicu bio je i njezin boravak u dvorcu Vrchotovy Janovice (danas Narodni muzej), nekadašnjoj rezidenciji Dorine bliske prijateljice Sidonie Nádherná von Borutín.

Festivalske izvedbe Dorinih djela na rasporedu su kako slijedi:

Simfonija u fis-molu, op. 41 u interpretaciji Filharmonije Bohuslav Martinů pod dirigentskim vodstvom češkog dirigenta mlađe generacije, Roberta Kružíka, bit će na programu u subotu 24. rujna. Dorina Ljubavna pjesma, op. 39 na stihove Rainera Marie Rilkea u interpretaciji sopranistice Josipe Bainac i Ansambla Illyrica  na programu je u nedjelju, 25. rujna u baroknom dvorcu Mikulov, a popularni ciklus glasovirskih minijatura, Život cvijeća, u palači Pohansko izvest će vrhunski mladi pijanist Aljoša Jurinić, u petak, 30. rujna. Dan kasnije, u subotu, 1. listopada u izvedbi Slavenske sonate u h-molu, op. 43 pridružit će mu se talentirani violinist Luka Ljubas. Dianin hram Rendez-vous ugostit će prestižni češki Kvartet Talich i izvedbu Dorina Gudačkog kvarteta u C-duru, op. 58, u nedjelju 2. listopada, dok će Dorina Uvertira u d-molu, op. 49 biti na programu Filharmonije Janáček iz Ostrave pod ravnanjem maestra Marka Ivanovića u subotu, 8. listopada, na posljednjem festivalskom koncertu.

Ana Unkić / Jelena Vuković