Uvertira Dore Pejačević u bečkom Konzerthausu!

24.05.2023.

Zahvaljujući mladom i uspješnom hrvatskom dirigentu, Andreju Veselu, publika bečkog Konzerthausa imat će priliku čuti Uvertiru u d-molu Dore Pejačević. U Dvorani Mozart, u srijedu, 24. svibnja 2023., izvest će ju Simfonijski orkestar Ton der Jugend pod dirigentskim vodstvom Andreja Vesela. Solistica na koncertu bit će mlada pijanistica Serene koja će izvesti Rahmanjinovljev Drugi koncert za glasovir i orkestar u c-molu, op. 18 te Skrjabinov Koncert za glasovir i orkestar u fis-molu, op. 20. Umjetnicu podržava tvrtka Bösendorfer, jedna od najstarijih i najluksuznijih proizvođača glasovira na svijetu i to je prvi put da u slavnoj bečkom dvorani s orkestrom nastupa pijanistica bez formalnog glazbenog obrazovanja!

Zanimljivo je napomenuti da je Projekt Dora Pejačević započet 1999. godine baš kao hrvatsko-austrijski kulturni projekt koji je za cilj imao međunarodnu afirmaciju djela skladateljice Dore Pejačević objavljivanjem i distribucijom njezinih djela u notnim izdanjima i na nosačima zvuka. Inicijatori projekta bili su Universität für Musik und darstellende Kunst iz Beča i Muzički informativni centar, a uključene su bile i druge institucije vezane uz rad na djelima Dore Pejačević poput Hrvatskog glazbenog zavoda, Austrijskog kulturnog instituta i Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU. Zahvaljujući nastojanjima Muzičkog informativnog centra i njegovih partnera, ime Dore Pejačević postalo je sigurno najznačajnije, a njezina djela najizvođenija djela nekog hrvatskog autora u svijetu.

U malenom, ali umjetnički vrijednom opusu Dore Pejačević nalazi se i Uvertira u d-molu, skladana za veliki orkestralni sastav 1919. godine. Skladba se bazira na tri teme: prvoj, ritamski markantnoj i dramatičnoj, drugoj pijevnoj romantičnog duktusa i trećoj idiličnoj i svijetloj. Forma ove nepretenciozne skladbe ipak je u cijelosti posve stopljena, slivena u organsko jedinstvo, a protok glazbe nije prekinut cezurama. Skladba je po svojem trajanju, dinamičnosti i bogatstvu ugođaja idealna kao uvodno djelo klasičnih koncertnih programa velikih orkestara.

Ana Unkić / Jelena Vuković